Bezglutenowe brownie z gruszkami

18:36







Kto nie marzy o kawałeczku czekolady w chłodne, jesienne popołudnie?
Na poprawę nastroju, na zastrzyk energii, czy na zwyczajną chęć zaspokojenia słodyczowego apetytu - czekolada dobra na wszystko. I z tej wielkiej miłości do czekolady powstało właśnie takie ciasto.









Brownie - słodkie, ciężkie, wilgotne i intensywnie czekoladowe!
W moim wykonaniu na dodatek zdrowe i całkiem dietetyczne. ;)
Coś w tylu tego brownie z tą różnicą, że ulepszone i o wieeeeele smaczniejsze.
Takie ciacho możecie jeść bez wyrzutów sumienia. Są w nim same zdrowe składniki, jak np. olej kokosowy, kasza jaglana, naturalne kakao... i do tego smakuje jak najprawdziwsza czekolada!
Czego chcieć więcej...? ;)


Składniki:



  • 100 g kaszy jaglanej
  • 50 g mąki ryżowej 
  • 5 czubatych łyżek naturalnego kakao (ok. 60 g)
  • 100 g oleju kokosowego
  • 100 g trzcinowego cukru
  • 3 jajka
  • 2 gruszki
  • szczypta soli 
  • dwie szczypty chilli 







Przygotowanie:


Kaszę jaglaną prażymy w garnuszku, zalewamy ok. 1,5 szklanki wody i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie płyn. Dokładnie blendujemy. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. 
Miksujemy jaja dodając stopniowo cukier i resztę składników - mąkę ryżową, kaszę jaglaną, kakao i roztopiony olej kokosowy. Doprawiamy szczyptą soli i chilli dla podkreślenia smaku. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. 
Następnie przelewamy naszą czekoladową masę do blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. 
Gruszki myjemy i kroimy na plasterki. Dekorujemy nimi wierzch ciasta.
Brownie pieczemy przez ok. 30-40 minut w temp. 180 stopni C do tzw. ,,suchego patyczka". 







   Smacznego!

✩✩✩


✩✩✩

You Might Also Like

0 komentarze

Wyświetlenia