Jaglane naleśniki z brokułami i twarożkiem

16:03


Czy ja już wspominałam jak bardzo uwielbiam kaszę jaglaną? Pewnie tak, ale muszę się powtórzyć raz jeszcze. ;) 
Delikatna w smaku, o niezliczonych właściwościach zdrowotnych, smakuje wybornie zarówno na słodko jak i wytrawnie. Niegdyś nieznana, dzisiaj coraz częściej ląduje na polskich stołach.




 Do tej pory zrobiłam już z niej ciasto, krem do babeczek, muffinki ...i rozmaite warzywne potrawki...
Dzisiaj przyszedł czas na naleśniki! W dodatku bezglutenowe :) 
Są naprawdę rewelacyjne. O ile dobrze zblenduje się wszystkie składniki, naleśniki smażą się bez problemów. Wychodzą delikatne i niezbyt grube, idealnie komponując się z brokułowo-serowym farszem. Pyszności! :)


Składniki (na ok. 6 dużych naleśników):



ciasto naleśnikowe

  • 150 g suchej kaszy jaglanej
  • po 1,5 szklanki wody i mleka
  • 2 jajka
  • ok. 5-6 łyżek skrobi ziemniaczanej
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu, który znajdziecie TUTAJ. Odstawić do przestygnięcia, a następnie zblendować na gładki krem. W misie utrzeć jajka z mlekiem i szczyptą soli, stopniowo dodając kaszę oraz mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Na koniec dodać olej. Jeśli będzie jednak zbyt rzadkie - należy dodać więcej mąki, jeśli zbyt gęste - mleka/wody. Odstawić na  przynajmniej 15 minut. Na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię wylewać cienką warstwę ciasta i smażyć na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony.





farsz brokułowo-szpinakowo-serowy


  • brokuł
  • kilka garści szpinaku
  • serek wiejski ok. 400 g
  • łyżka masła i oleju
  • cebula
  • ząbek czosnku\
  • sól, pieprz
+odrobina mleka/wody w razie potrzeby


Brokuł ugotować do miękkości z dodatkiem soli. Podzielić na mniejsze części, a następnie zmiksować/rozgnieść widelcem. Cebulę drobno pokroić. Zeszklić na maśle i oleju z dodatkiem zmiażdżonego czosnku. Dodać szpinak i brokuły. Podsmażać przez kilka minut na dużym ogniu, w razie potrzeby dodając mleko/wodę. Doprawić do smaku. Odstawić z ognia, wymieszać dokładnie z serkiem wiejskim.
Gotowym farszem nadziewać naleśniki. Smacznego!






You Might Also Like

0 komentarze

Wyświetlenia